Stockholmsbörsen inledde börsveckan uppåt, i tio minuter. Därefter avtog riskviljan abrubt och det var säljarna som dominerade i stort sett hela dagen. En tilltagande oro för vad som skall hända i Grekland, som bara är en förrätt till den buffé av länder i kris som kommer att dukas upp framöver. Närmast kommer Spanien och Italien som bägge är betydligt större ekonomier än Grekland, men med precis samma problem. Röster börjar nu höjas för att även andra länder såsom Frankrike och Storbritannien kommer att uppvisa betalningsproblem.
OMXS30 som inledde nästan 1,0 procent upp slutade till slut på minus 0,9 procent och 923,4 punkter.
USA och många av de Asiatiska börserna höll stängt igår, vilket tydligt avspeglade sig på volymerna på Stockholmsbörsen. Omsättningen uppgick endast till blygsamma 9,9 miljarder kronor, vilket är 42 procent lägre än genomsnittet för de senaste 50 börsdagarna.
Totalt sjönk 261 aktier, 131 steg och 179 slutade på samma kurs som stängningskursen i fredags. Plankan visade hela dagen på ett tydligt övertag för säljarna. Matchen slutade 81-18 till säljarna. Boliden, Lundin Mining, Autoliv och Metro återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta.
Den försvagade euron gör naturligtvis kronan starkare och det missgynnar de svenska verkstadsbolagen som haft det tufft de senaste dagarna. Bank of America/Merryl Lynch har sänkt rekommendationerna för den europeiska verkstadssektorn, beroende på en mindre optimism till den ekonomiska återhämtningen än tidigare.
Sämsta sektor under måndagen blev energi som tyngdes av Alliance Oil och Lundin Petrolium som backade 2,3 respektive 1,7 procent.
Detaljhandel blev näst sämsta bransch och backade mycket på grund av H&M:s tyngd i sektorn. Aktien backade 1,6 procent till 426,50 kronor. Electrolux noterades för en nedgång på 1,1 procent till 147,40 kronor. Betsson som iofs inte tynger sektorn så mycket backade 4,2 procent.
Bättre gick det för bankerna där Nordea steg 0,2 procent till 66,70 kronor och SHB adderade 0,7 procent till 188,00 kronor.
Häslovård gick oxå bättre än börsen som helhet och det bidrog AstraZeneca och Biovitrum till.
Dagens högsta omsättning stod åter Boliden för med en fortsatt nedgång efter rapportbesvikelsen. Deutsche Bank och UBS har sänkt riktkurserna för aktien, till 76 respektive 100 kronor, medan Nordea höjt sin riktkurs för Boliden till 135 kronor. Igår backade aktien 2,4 procent till 86,00 kronor, vilket var sämst bland de högst omsatta aktierna. Bäst gick Assa Abloy med en måttlig uppgång på 0,5 procent till 130,20 kronor.
I min tidigare morgonanalys av euron och den svenska kronan noterade kronan sin starkaste noteringen sedan hösten 2008 igår. Det kan vara värt att nämna att det inte är kronan som stärks, snarare euron som rasar.
EU fortsätter att sätta press på Grekland. Enligt den grekiska, självgoda finansministern Giorgious Papaconstantinou gör landet redan allt som behöver göras.
I Saab/Spyker-affären händer det grejor snabbare än grodorna hoppar ur den Sahlinska munnen. I helgen skrev jag att det inte skulle dröja länge innan Spykers vd Victor Muller skulle öppna upp för sina ryska vänner. Jag trodde emellertid att det skulle dröja tills affären var helt i hamn. Nu välkomnas redan ryssen Vladimir Antanov som finansiär till projektet. ”- Självklart är han välkommen tillbaka. Han har varit ett fantastiskt stöd för bolaget, säger Viktor Muller till SvD”.
Ryssen bedyrar han att han har ”rent mjöl i påsen”. Behöver man verkligen bedyra det om så är fallet…
Hemtex kom med en ny storförlust när bolaget sista kvartl i det förkortade räkenskapsåret presenterades imorse. Förlusten uppgick till hela 45 miljoner kronor. Omsättningen blev 332 miljoner kronor. Ledningen föreslår en slopad utdelning.
Trelleborg redovisar ett sämre reslutat än vad analytikerna hade förväntat sig. Resultet uppgick till 197 miljoner kronor för årets fjärde kvartal, att jämföras med förväntningarna på 349 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 6.756 miljoner kronor vilket däremot var något högre än förväntningarna.
Det mycket välskötta IT/nätoperatören DGC One har som mål att hälften av resultatet efter skatt skall delas ut. DGC One redovisar ett nettoresultat på 5,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Omsättningen uppgick till 68,9 miljoner kronor.
Meda redovisar ett Ebita-resultat på 1.031 miljoner kronor, att jämföras med förväntningarna på 961 miljoner kronor, alltså 24 procent bättre än förväntat. Omsättningen uppgick till 3.260 miljoner kronor, vilket låg marginellt över förväntningarna. Bevaka Meda som ett alternativt Swingcase i några dagar eller veckor, låt modellen bestämma.
Idag bevakar jag följande svenska rapporter: DGC (kl 8.30), Hemtex (kl 7.00) (bokslut för det för förkortade räkenskapsåret maj-december 2009), Meda (kl 8.00), Nibe (kl 8.30), Trelleborg (kl 7.45)
Utländska rapporter av intresse: Merck (kan presenteras precis när som helst under dagen)
Klockan 14.30 presenteras Empire Manufacturing index i USA från Fed som visar hur produktionen utvecklats i hela USA. Analytikerna förväntar sig en uppgång till 17,10 från tidigare 15,92
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
De amerikanska börserna höll stängt igår och firade Presidents day.
Den amerikanska S&P 500-terminen snurrar däremot på även när USA-börserna håller stängt. Just nu befinner sig terminen 0,6 procent högre än vid Stockholmsbörsens stängning igår.
I Asien är det mestadels uppgångar nu på morgonen. Flera marknader håller stängt på grund av det kinesiska nyårsfirandet, börserna i Hongkong, Kina, Taiwan, Singapore håller fortsatt stängt.
Japanska räntor steg något inför den japanska centralbanken två dagar långa räntemöte. BOJ-chefen Masaaki Shirakawa sade att Bank of Japan kommer att föra en sammanhållen penningpolitik och att centralbanken är redo att tillföra ytterligare likviditet till ekonomin om så behövs och att centralbanken kommer att agera beslutsamt om finansmarknaderna visar sig vara för volatila.
Kina håller fortfarande stängt för det kinesiska nyåret.
Australien som var det första landet att påbörja räntehöjningar för att kyla ner den ekonomiska tillväxten gjorde på det senaste räntemötet ett uppehåll och lät räntan ligga kvar på samma nivå. Nu skriver Australiens centralbank, RBA att beslutet var välbalanserat med anledning av den oro för ytterligare kommande budgetproblem, framförallt i flera europeiska länder kan skapa ny press på återhämtningen.
Bland de ledande indikatorerna kl 08.15 noterar jag att den amerikanska terminen ligger 0,4 procent högre än i går morse vid denna tid. Oljepriset har fortsatt upp något och ett fat Brentolja kostar nu 73,20 dollar. Dollarn noteras nu i 7,22 kronor mot 7,26 igår. Euron har stärkts något sedan noteringen igår. Både ädelmetall och metallprisindex har fortsatt uppåt sedan igår.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden